Vain toimiva palovaroitin auttaa tosipaikan tullen

IMG_3516r

Tässä jutussa on tietoa palovaroittimien sijoittelusta, erilaisista malleista ja niiden toimintatavoista, paristoista ja paristonvaihtoa helpottavista ratkaisuista. Lisäksi käsitellään kodin hälytysjärjestelmiä sekä palovaroittimen liittämistä turvapuhelinjärjestelmään ja kuulovammaisten hälytysjärjestelmään.

Onko katossasi kupu, kärpänen tai se perinteinen palovaroitin? Laite on varmaankin toimintakunnossa, tarkistat sen toimivuuden kuukausittain testipainikkeella ja vaihdat pariston vuosittain?

Asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin alkavaa 60 neliömetriä kohti. Palovaroitin on kiinnitettävä kattoon, jotta se vaaratilanteessa varoittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Oman turvallisuuden vuoksi kannattaa todella noudattaa palovaroittimen asennusohjeita! Korkea sijainti luonnollisesti vaikeuttaa laitteen testausta ja pariston vaihtoa. Testausnapin painaminen voi vielä onnistua esimerkiksi kepin avulla, mutta pariston vaihtoa varten on kiipeiltävä ja irrotettava varoitin pidikkeestään. Jos et siihen pysty itse, pyydä apua ketterämmiltä läheisiltä tai taloyhtiössä esim. kiinteistönhoitajalta. Jos taas itse voit kiivetä, tarjoa apuasi iäkkäille ystävillesi.

Helmikuun 11. päivänä vietetään 112-päivää, jolloin kampanjan avulla halutaan kiinnittää ihmisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Paloturvallisuus on yksi päivään liittyvistä teemoista ja suomalaisia onkin jo useiden vuosian ajan kehotettu vaihtamaan palovaroittimien paristot tuona päivänä, jotta se ei unohdu johonkin tulevaisuuteen. Paristonvaihdon yhteydessä kannattaa myös puhdistaa varoittimesta pölyt pois. Tietoa palovaroitinasioista löytyy Piippaako sinulla-nettisivuilta. Yksityiskohtaisempaa tietoa löydät Pelastustoimen sivuilta. Voit myös ladata älypuhelimeesi Kipinä-sovelluksen, joka muistuttaa, että testaat palovaroittimesi säännöllisesti. Se opastaa myös tekemään oman paloharjoituksen kotona.

Onko palovaroittimesi ikäloppu?
Palovaroitin ei ole luotettava ikuisesti. Vaikka merkkivalo vilkkuisi ja testauspainiketta painamalla kuuluisi hälytysääni, se takaa vain sen, että paristossa on virtaa. Palovaroittimen käyttöikä on 8-10 vuotta, joten jos käytössäsi on yli 10 vuotta vanhoja laitteita, vaihda ne uusiin. Aiemmin palovaroittimissa ei ole valmistus- tai parasta ennen päivämäärää, sillä sen merkintä tuli pakolliseksi vasta vuoden 2010 alusta. Vanhaa palovaroitinta ei saa laittaa tavallisten roskien joukkoon, vaan se hävitetään samalla tavoin kuin muut sähkö- ja elektroniikkalaitteet.

Uusissa palovaroittimissa on oltava tieto joko valmistuspäivästä tai toiminta-ajasta.

Jos haluat testata palovaroittimen toiminnan, etkä pelkkää pariston toimivuutta, voit tehdä sen turvallisesti palovaroittimen testikaasulla, joka jäljittelee savua.
Tuotetta myyvät esimerkiksi If Turvakauppa ja IKH.

Asunnossa voi olla myös verkkovirtaan kytketty palovaroitin; nämä tulivat pakollisiksi uudisrakennuksissa helmikuussa 2009. Myös näissä laitteissa on sähkökatkojen varalle varmistuksena paristo tai akku, joka joudutaan vaihtamaan, kun laite alkaa yksittäisillä, lyhyillä merkkiäänillä ilmoittaa vaihdon tarpeesta. Mallista riippuen vaihdon voi tehdä itse tai sen voi tehdä vain sähköasentaja. Jos käyttöohjetta ei ole tallessa, kannattaa sitä etsiä netistä.

Monenlaisia palovaroittimia
Uutta palovaroitinta hankittaessa kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja tarkistaa, että hankittavassa laitteessa on CE-merkintä, joka osoittaa varoittimen täyttävä palovaroittimille asetetut vaatimukset. Laadukkaammilla laitteilla on korkeampi hinta ja pitempi takuu, esim. 5 tai jopa 10 vuotta. Varoittimissa, joissa pariston voi vaihtaa itse, takuu ei koske paristoja. Saatavilla on myös perinteisten pyöreiden mallien lisäksi esim. suurta kärpästä muistuttava palovaroitin.

Lento- ja Kupu-palovaroittimia saa erivärisinä.

Toimintatyypiltään palovaroitin voi olla optinen, ionisoiva tai lämpöön reagoiva. Erityyppiset palovaroittimet sopivat erilaisiin tiloihin ja saatavana on myös yhdistelmälaitteita. Yleisimmin palot syttyvät kytemällä ja optinen varoitin reagoi niihin herkimmin. Siksi se sopiikin parhaiten asunnon yleisvaroittimeksi. Ionisoiva palovaroitin on taas herkempi havaitsemaan pieniä hiukkasia, joita syntyy liekehtivässä palossa. Tällainen voi syttyä esim. sähkölaitteista, joten optista palovaroitinta suositellaan erityisesti tiloihin, joissa on paljon elektroniikkalaitteita. Lämpöön reagoiva varoitin hälyttää, kun huoneen lämpötila nousee riittävän korkealle. Näitä käytetään tiloissa, joissa muita hälytintyyppejä ei voida käyttää esim. pölyn tai kosteuden vuoksi. Mikäli asunnossa on tulisija, kannattaa hankkia lisäksi häkävaroitin ja asentaa se laitteen mukana tulevien ohjeiden mukaan.

Isossa asunnossa on järkevää hankkia palovaroittimet, jotka voidaan ketjuttaa: kun yksi hälyttimistä aktivoituu, niin kaikki alkavat hälyttää. Tällöin tieto vaarasta saadaan rintamamiestalossa esim. kellarista vintille makuutiloihin. Ketjutettaviin laitekokonaisuuksiin voidaan usein liittää erityyppisiä palovaroittimia, häkävaroittimia sekä lämpöilmaisimia.

Erityisesti korkeissa tiloissa kannattaa palovaroittimiin hankkia litiumparistot, joille luvataan jopa10 vuoden käyttöikä. Tämä vastaa palovaroittimen oletettua käyttöikää, joten paristoja ei periaatteessa tarvitse vaihtaa lainkaan. Laite pitäisi kuitenkin puhdistaa suositusten mukaan pölystä pari kertaa vuodessa ja testata kuukausittain. Joissakin palovaroittimissa on myös kaukosäädin laitteen testausta varten.

Paristokäyttöiset varoittimet on tarkoitettu sisätiloihin, joissa lämpötila on vähintään +4°C ja enintään +40°C. Uusien paristojen jännite voi kylmissä tiloissa, esim. mökeillä, laskea nopeasti niin matalalle, että ilmaisin alkaa hälyttää pariston heikkenemisestä.
Palovaroittimia myyvät tavaratalot, marketit, rautakaupat ja kodinkoneliikkeet sekä verkkokaupat.

Tässä joitakin verkkokauppoja, joilla on monipuolinen valikoima palovaroittimia:
FSM group
If Turvakauppa
SPEK Turvakauppa
Temrex Oy

Turvallisuuden tähden -blogissa kirjoitus vuodelta 2012: Testaamme optisia palovaroittimia

Paristonvaihto helpommaksi

Pips-paristokotelo liitettynä palovaroittimeen. Kuvasta puuttuu paristokotelon kansi.

Paristojen vaihtoa helpottamaan voidaan palovaroittimeen liittää johdolla paristokotelo, jolla tavallisen 9 voltin pariston (kulmikas neppariparisto) voi sijoittaa niin alas, että pariston vaihto käy helposti. Pips-paristokotelossa on 4 m pitkä johto, joka kiinnitetään puupintoihin nauloilla ja betonipintoihin erikseen hankittavalla, liimattavalla kaapelikanavalla.

PIPS-paristokotelo seinälle asennettuna. Johto on piilotettu kaapelikanavaan.

Myyjiä Tamrex Oy ja SPEK Turvakauppa 

Icas-palovaroitin ja TestApuri.

Icas-palovaroitin + TestApuri koostuu palovaroittimesta ja siihen 4 metrin johdolla liitetystä painonappikotelosta. Johto kiinnitetään samalla tavalla seinälle kuin em. Pips-paristokotelon johto. Lisäksi avoimet johdon päät on kiinnitettävä painonappikotelon sisälle napin alla olevilla ruuveilla. Kotelon kannessa olevan painonapin avulla palovaroitin voidaan testata ja vaientaa noin 10 minuutin ajaksi mahdollisissa virhehälytystilanteissa. Palovaroitin toimii litiumparistoilla, joiden käyttöiäksi luvataan 8-10 vuotta.

Myyjiä SPEK Turvakauppa ja Punaisen Ristin verkkokauppa

Hälytinjärjestelmiä kotiin
Koteihin, erityisesti omakotitaloihin, markkinoidaan hälytysjärjestelmiä, joihin sisältyy monenlaisia hälyttimiä sekä hälytyskeskuksen palvelut. Järjestelmän hälytykset ohajutuvat ympäri vuorokauden hälytyskeskukseen, jossa reagoidaan niihin sovitulla tavalla esim. lähettämällä vartija paikalle. Näiden järjestelmien hinta riippuu hankittavasta kokonaisuudesta ja sopimusajallakin voi olla vähimmäispituus. Hälytinpaketin hinnan lisäksi maksetaan aina kuukausimaksuja, joten kustannuksia on tarkasteltava vähintään vuositasolla. Jos myöhemmin haluaa siirtää asennettuja laitteita, voidaan siihen tarvita ko. yrityksen asentajaa, joka perii käynnistään myös maksun. Hankinnan yhteydessä kannattaa myös tarkistaa, jääkö itselle toimivaa laitekokonaisuutta, jos sopimuksen haluaa purkaa. Järjestelmä kaikki laitteet eivät näet välttämättä siirry hankkijan omistukseen vaan oleellisimmat osat saattavat olla vain lainassa/vuokralla. 

Valvontajärjestelmän voi hankkia myös puhelinoperaattorilta. Esim. Sonera myy Vahti-palveluaan toistaiseksi vain laajakaista-asiakkailleen. Tarvittavat laitteet voi asentaa itse ja järjestelmä voi sisältää välineitä paloturvallisuuden, videovalvonnan, äly- ja liiketunnistuksen sekä energiankulutuksen valvontaan. Kodin hälytykset tulevat omaan matkapuhelimeen ja kameroiden välittämää kuvaa voi tarkkailla tietokoneen tai älypuhelimen näytöltä. Sopimus tehdään määräajaksi ja hinta määräytyy laitekokonaisuuden mukaan. Kannattaa siis jälleen laskea koko sopimusajalta kertyvät kustannukset.

Itseasennettavan GSM-hälytinjärjestelmän voi hankkia myös elektroniikka-alan liikkeistä ja verkkokaupoista. Langattomat laitteet on helppo asentaa ja järjestelmää ohjataan ja seurataan älypuhelimella, johon myös hälytykset välittyvät reaaliaikaisina. Eri järjestelmien sisältämien laitteiden valikoima vaihtelee, eikä kaikkiin voi liittää esim. kameravalvontaa. Kannattaa ottaa selvää myös käyttöliittymän kielestä. Tärkeää on huomioida, että hälytykset tulevat henkilölle, joka pystyy ottamaan ne vastaan aina ja reagoimaan niihin välittömästi; tosin yleensä hälytykset voidaan ohjata myös useisiin puhelimiin. Kotihälytinjärjestelmä tarvitsee toimiakseen GSM-liittymän ja SIM-kortin. Kuluja syntyy siis laitteiston hankinnasta ja matkapuhelinliittymän kuukausimaksuista.

Järjestelmiä myyvät esimerkiksi:
Kotihälytin.fi
Motonet
Verkkokauppa.com

Varmista havaitseminen
Palovaroittimesta ei ole hyötyä, jos asukas ei osaa tai pysty reagoimaan hälytysääneen tai ei kuule sen ääntä. Palovaroittimet voidaan liittää myös turvapuhelin- ja avunpyyntöjärjestelmiin. Niistä kannattaa kysyä käytössä olevan järjestelmän toimittajalta, esim. kunnan kotihoidosta. Turvapuhelinratkaisuja ja niiden lisälaitteita myyvät esim. Stella, Tunstall Nordic ja Turvallinen Koti.

Mikäli asukkaan kuulo on huono, on varmistauduttava, että hän havaitsee varoittimen hälytyksen myös yöllä ilman kuulolaitetta. Hälytykset voidaan ilmaista äänen lisäksi vilkkuvaloilla sekä tasku-, ranne- ja tyynynalustäristimillä. Kuulovammaiset saavat nämä laitteet apuvälinepalveluiden kautta. Yhteyttä voi ottaa kuulokeskukseen tai terveyskeskuksen apuvälineyksikköön. Alla on myös tietoa kahden eri järjestelmän myyjistä.

Bellman Visit -hälytysjärjestelmä
Myyjiä Kuuloinva Oy ja Kuulotekniikka Oy

Lisa-hälytysjärjestelmä
Myyjä Kuulopiiri Oy

Yleisin kodin tulipalon aiheuttaja on sähköliesi ja sen huolimaton käyttö. Liesiturvallisuuteen liittyvistä laitteista kerroin aiemmin jutussani Liisan elämää – Apuvälineitä ikääntyvän toimintakyvyn tueksi, osa 2.

Piippaillaan yhdessä!

Kristina