Unohtuiko kahvinkeitin päälle?

aamukahviKuppi tuoretta kahvia ja päivän lehti ovat mainio aamun aloitus. Hyvä mieli voi kuitenkin haihtua kun kotoa lähdettyä miettii, että sammutinko kahvinkeittimen?

Vuoden 2015 alusta lähtien EU:n alueella on saanut myydä vain sellaisia kahvinkeittimiä, jotka sammuvat itsestään 40 minuutin päästä kahvin valmistuttua. Termoskannulla varustetun keittimen sammumisaika on viisi minuuttia. EU:n ekosuunnitteludirektiivin tavoitteena on vähentää sähkön kulutusta. Automaattisesti sammuva kahvinkeitin parantaa myös kodin turvallisuutta, koska se ei voi jäädä päälle ja aiheuttaa tulipaloa. Ajastimesta on erityisesti hyötyä hajamielisille sekä muistisairaille ihmisille. Uutta kahvinkeitintä ei direktiivin vuoksi tarvitse hankkia, vaan kahvin keittäminen on vanhemmallakin keittimellä edelleen mahdollista.

Lyhytaika-ajastin
Kahvinkeittimen päälle jäämisen riskiä voi vähentää pistorasiaan asennettavalla lyhytaika-ajastimella. Sisäkäyttöön soveltuvia ajastimia löytyy tavarataloista ja rautakaupoista. Ennen kauppaan astelemista eri vaihtoehtoihin voi tutustua netissä hakusanoilla ajastin tai lyhytaika-ajastin. Useissa malleissa voi säätää aikaa, jonka ajastin antaa virtaa. Aika vaihtelee ajastimesta toiseen viidestä minuutista tuntiin. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, miten haluttu aika asetetaan. Ikäihmisen saattaa käden toimintakyvyn alenemisen vuoksi olla hankala kiertää aikaa ajastimeen tai muistisairas henkilö ei omaksu sitä, että saadakseen ajastimen päälle on painettava huomaamatonta nappia kyljestä kuten oheisessa videossa.

Oma suosikkini lyhytaika-ajastimissa antaa virtaa yhdellä napin painalluksella puoli tuntia. Toista nappia painamalla virrantulon voi keskeyttää ennen ajan täyttymistä. Tuote löytyy ainakin Clas Ohlsonin ja Verkkokauppa.comin valikoimista.

lyhytaika-ajastin_2

Lyhytaika-ajastin käynnistyy painamalla Start nappia. Jäljellä oleva aika näkyy ajastimen näytöllä.

Uutta kahvinkeitintä ostamassa
Uutta kahvinkeitintä hankittaessa kannattaa ensimmäisenä miettiä kuinka usein ja kuinka paljon kahvia yleensä keitetään sekä pitääkö perinteisestä suodatinkahvista.

Kahvinkeittimen ominaisuuksissa ja toiminnoissa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

 • Vesisäiliön ja kahvikannun mitta-asteikon selkeys
 • Kahvikannun kädensija:
  Saako kahvikannun kahvasta tukevan otteen, kuinka kaukana kahva on kannun lasiosasta.
 • Kansi ja suodatinosa:
  Onko ne helppo kiinnittää ja irrottaa. Pysyykö kansi tukevasti paikallaan kannua kallistattessa.
 • Merkkivalon erottuvuus kahvinkeittimen ollessa päällä
 • Vesisäiliö ja kahvikannun muoto:
  Onko muoto sellainen, että ne on helppo pitää puhtaana. Irrotettavan vesisäilön voi täyttää suoraan hanasta ja se on helppo pestä. Kiinnitä huomiota siihen saako sen helposti takaisin paikalleen kun se on täynnä.
 • Tippalukko:
  Onko se luotettava? Käsin päälle laitettava tippalukko pitää muistaa laittaa päälle.
 • Kannun kaato-ominaisuudet:
  Tätä pääsee harvoin käytännössä testaamaan, mutta kannujen välillä on eroa. Kysy kokemuksia ystäviltä.
 • Ajastaminen:
  Onko ajastamiselle tarvetta. Tämä ominaisuus voi tuntua houkuttelevalta ostovaiheessa, mutta tuleeko sitä oikeasti käytettyä. Ajastusominaisuuden käyttö lisää keittimen sähkönkulutusta.

Kahvinkeittimien hinta vaihtelee muutamasta kympistä satoihin euroihin. Halvallakin keittimellä saattaa saada hyvää kahvia, mutta usein käy niin, vedenlämpötila on liian kuuma tai alhainen ja virtausnopeus epätasainen. Näillä on iso vaikutus lopputulokseen. Kahvinkeittimen valintaan voi hakea apua myös kuluttajatesteistä. Viimeisimmän testin löysin Tekniikan Maailmasta 6/2014. Kuluttajalehti testasi kahvikeittimiä vuonna 2012. Netistä testituloksia pääsevät lukemaan vain tilaajat, mutta kirjastosta saattaa kyseinen lehti edelleen löytyä.

Puhtailla välineillä hyvää kahvia
Hyvän kahvin salaisuus on puhtaat välineet ja raikas vesi. Kahvikannu ja suodatin olisi hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen pesuaineella. Välineiden päivittäisen pesun lisäksi on tärkeää puhdistaa kahvinkeitin säännöllisesti. Jotkut keittimet poistavat kalkin automaattisesti ja osassa malleista löytyy merkkivalo, joka ilmaisee kalkinpoiston tarpeen. Mikäli tällaisia ominaisuuksia ei omassa keittimessä ole niin varmoja merkkejä puhdistustarpeesta ovat muutos kahvinkeittimen äänessä ja kahvin tippumisajan pidentyminen. Marttojen sivuilta löytyy vinkkejä kahvinkeittimen puhdistamiseen.

Mukavia kahvihetkiä!

Jaana