Seniorit surffaamassa

Katso nettisivuiltamme. Asioi verkossa. Tarkista tietosi sivuiltamme. Tilaa sähköpostikirjeemme. Lue lehtesi tabletilla tai kännykällä missä tahansa, milloin vain. Seuraa webbikamerasta hylkeiden perhe-elämää. Osta verkkokaupastamme ja nouda tuote liikkeestämme.

Normaaleja juttuja teille, jotka luette tätä blogia. Suomessa on kuitenkin huomattava joukko henkilöitä, erityisesti ikäihmisiä, joille tietotekniikka ei ole tuttua ja helppoa. Vaikka taitoja olisikin työelämässä tarvinnut, muuttuvat käyttöjärjestelmät ja ohjelmat jatkuvasti eivätkä IT- tai ATK-tukihenkilöt ole enää auttamassa eläkkeelle jääneitä kotona.

Tietokonetta ja nettiä ei ole pakko käyttää. Ei ole pakko maksaa laskuja verkkopankissa, varata aikaa netin kautta tai pitää yhteyttä ystäviin facebookissa. Kaikkiin toimintoihin pitää olla mahdollisuus myös ilman älylaitteita. Tosiasia kuitenkin on, että moni asia on uskomattoman kätevää hoitaa netin kautta. Ja lisäksi se hupi ja hyöty! Vaikka haluaisi hoitaa nuo em. toimet perinteisesti kasvokkain, kannattaa kokeilla mitä kaikkea on saatavilla jo pienilläkin käyttötaidoilla netin kautta. Voi hakea tietoa mistä aiheesta tahansa, käydä virtuaalimatkalla vaikka Kiinan muurilla, pelata erilaisia pelejä, kuunnella musiikkia, katsella elokuvia, televisio-ohjelmia sekä taidemuseoiden kokoelmia, ottaa kuvapuhelinyhteys toiselle puolelle maapalloa, löytää vanhoja ystäviä, tehdä sukututkimusta, jne…

SeniorSurf. Kuva: Vanhustyön keskusliitto / SeniorSurf

SeniorSurf. Kuva: Vanhustyön keskusliitto / SeniorSurf

SenioSurf
Tiistaina 4.10.2016 vietetään valtakunnallista SeniorSurf-päivää. Tapahtuma järjestetään vuosittain Vanhustenviikolla ja sen tarkoituksena on rohkaista ikääntyneitä ihmisiä tutustumaan tietotekniikkaan ja nettiin. Tilaisuuksia järjestävät kirjastot, yhdistykset, hankkeet, kansalaisopistot, palvelukeskukset ja vanhainkodit lukuisilla paikkakunnilla. Vanhustyön keskusliitto koordinoi tapahtumaa ja SeniorSurfin sivuilta löytyy kartta, johon on merkitty kaikki ilmoitetut tapahtumat. SenioSurfin sivuilta löytyy myös paljon tietoa ja linkkejä tietotekniikkaan ja digipalveluihin liittyen sekä kirjallisia ja video-opastusmateriaaleja surffaajille.

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistyksiä
Monilla paikkakunnilla toimii ikäihmisten tietotekniikkayhdistyksiä, jotka tarjoavat luentoja ja kursseja, vapaaehtoisten antamaa maksutonta vertaisohjausta sekä neuvoja tietokoneen, tablettilaitteen sekä kännykän käytössä ja hankinnassa. Lisäksi niiden nettisivuilta löytyy paljon vinkkejä, videoita sekä linkkejä, jotka liittyvät näihin aiheisiin. Osa yhdistyksistä voi tarjota resurssiensa puitteissa myös kotikäyntejä. Yhdistykset kouluttavat vapaaehtoisia vertaisohjaajiaan ja järjestävät myös pelkästään jäsenistölle suunnattua toimintaa. Yhä yleisemmin kävijät ottavat mukaan oman kannettavan tietokoneensa tai tablettinsa ja saavat ohjausta juuri sen käyttöön. Opastuspisteissä on käytössä tietokone tai useampi, joten tietokoneisiin voi käydä tutustumassa, vaikkei omaa konetta olisikaan.

Helsingin seudulla (Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Tuusula ja Vantaa) toimivan Enter ry:n vertaisohjaajat antavat opastusta noin 50 paikassa, lähinnä kirjastoissa ja palvelutaloissa. Tarkemmat tiedot löytyvät yhdistyksen sivuilta. Kannattaa huomioida, että osassa paikoista on ohjaukseen varattava aika etukäteen.

Joensuussa, Joen Severi ry:n Severin Pajalla saa tarvittaessa yksilöohjausta. Aika on varattava etukäteen.

Savonetti ry:n aluetta on Kuopio ja Pohjois-Savo (Lapinlahti, Nilsiä, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Varkaus, Varpaisjärvi). Ohjausta annetaan eri paikoissa joko ryhmämuotoisena tai yksilöllisenä ja osaan tuokioista vaaditaan myös ajanvaraus. Esim. yhdistyksen toimistolla Kuopiossa saa opastusta arkisin varaamalla ajan puhelimitse.

Tampereen alueella (Kangasala, Lempäälä, Pirkkala ja Tampere) toimii Mukanetti ry. Sen omassa toimipisteessä, MukaSurffissa Tampereella, annetaan opastusta joka arkipäivä ilman ajanvarausta. Lisäksi vapaaehtoiset käyvät opastamassa alueen kirjastoissa ja palvelukeskuksissa.

  • Yllä olevat toimintapaikkakunnat on poimittu yhdistysten verkkosivuilta syyskuussa 2016. Ajankohtaiset tiedot kannattaa tarkistaa netistä.
Kuva: Vanhustyön keskusliitto ry, kuvaaja Marjo Haapio

Opastushetki. Kuva: Vanhustyön keskusliitto ry, kuvaaja Marjo Haapio

Muita opastuspaikkoja
Tieto- ja viestintätekniikan kursseja järjestetään joka puolella Suomea kirjastoissa, kansalais- ja työväenopistoissa sekä muissa oppilaitoksissa. Opetus on kurssimuotoista eikä välttämättä sovellu tietokoneen käyttöön täysin tottumattomille ikääntyneille. Henkilökohtaisen ohjausajan voi varata joissakin kirjastoissa henkilökunnalta ja osassa on paikalla tiettyinä aikoina vapaaehtoinen vertaisohjaaja. Apua tietokoneen käytössä saattaa saada myös eläkeläis-, potilas- ja vammaisjärjestöjen tiloissa, ikäpisteissä ja toimintakeskuksissa henkilökunnalta tai vapaaehtoisilta. SeniorSurfin sivuilta löytyy tietoa: Mistä löydän opastusta?

Antaisitko lahjakortin?
Voisitko itse opastaa läheistäsi tietokoneen, netin tai jonkin sovelluksen käytössä? Vanhustyön keskusliiton sivuilta voit tulostaa lahjakortin, jolla voit lahjoittaa omaa opastusaikaasi hänelle.

 

Lähdenpä näyttämään vanhoja kotiseutuja tabletin ja netin välityksellä tädille.

Kristina