Polkupyörä seniorille

Aurinko paistaa ja lumet sulavat. Kun tiet alkavat kuivua, herää halu hypätä pyörän satulaan ja lähteä katsomaan keväistä luontoa. Se kymmeniä vuosia palvellut, ja edelleenkin kunnossa oleva pyörä, on nyt jotenkin ruvennut kenkkuilemaan. Keskitanko on selvästi noussut korkeammalle ja jalkaa on hankala saada siitä yli. Kun siitä selviää, tuntuu liikkeelle lähtökin vaikealta: pyörä ei meinaakaan pysyä pystyssä. Mahtaako vika olla pyörässä vai polvessa, joka ei ihan pelaa niin kuin pitäisi?

Monen haja-asutusalueella asuvan ikäihmisen ainut kulkuneuvo on polkupyörä. Sen avulla pääsee kauppaan ja saa kuljetettua ostokset kotiin. Pyörällä voi lähteä myös kyläreissuille tai marjametsään eikä harvoin (jos lainkaan) kulkevan linja-auton tai palvelubussin aikataulu rajoita liikkumista. Ikää myöten tulee harmillisia vaivoja eikä pyöräily olekaan enää niin helppo juttu. Jalka ei nouse kunnolla enää edes mummopyörän kaarevan vaakatangon yli ja lonkan kipu sekä jäykkyys haittaavat tasapanonpitoa erityisesti liikkeellelähdössä. Näiden lisäksi voi tasapainon ylläpidossa olla muitakin ongelmia.

Matalarunkopyörät

Matalarunkopyörä Helkama Senator. Kuva Apuväline Avux

Matalarunkopyörä Helkama Senator. Kuva Apuväline Avux

Jos pyöräilyä haluaa jatkaa, kannattaa tutustua tarjolla oleviin ratkaisuihin, joiden avulla se edelleenkin voisi olla mahdollista. Myynnissä on aivan tavallisia polkupyöriä, joissa on melko matala jalannostokorkeus. Lisäksi löytyy matalarunkopyöriä, joissa jalannostokorkeus on erityisen matala, n. 15 cm. Nousu tällaisen pyörän päälle ja siltä laskeutuminen on todella helppoa. Ajotuntuma on uudella pyörällä tietenkin erilainen, mutta varmasti totuteltavissa.

Matalarunkopyöriä:
Helkama Senator
Tunturi Relax 
Solifer EasyGo

Apupyörät
Kun pyöräily käy vaikeaksi tasapaino-ongelmien vuoksi, kannattaa harkita saisiko riittävän avun vanhaan pyörään asennettavista erillisistä apupyöristä. Apupyörät maksavat jokseenkin saman verran kuin uusi polkupyörä, mutta etuna on se, että voi jatkaa pyöräilyä tutulla menopelillä. Ne saattaa saada myös lainaksi apuvälineyksiköstä. Jos rollaattorin käyttöönoton hyväksyminen on vaikeaa, niin varmaan näiden apupyörienkin. Niistä saatava hyöty voi kuitenkin olla niin suuri, että se riittää kumoamaan harmin: kun pyöräily onnistuu, voi asioille lähteä juuri silloin kun haluaa.

Apupyörät aikuisten polkupyörään. Kuva: Handico Finland Oy

Apupyörät aikuisten polkupyörään. Kuva: Handico Finland Oy

Aikuisten polkupyörän apupyörät:
Apuväline Avux
Handico Finland Oy

Kolmipyörät
Kolmipyöriä on toistaiseksi totuttu näkemään useimmiten vaikeavammaisten henkilöiden kulkuvälineenä, mutta se sopii aivan hyvin myös muille, joille tavallisella pyörällä ajaminen ei jostain syystä onnistu. Kolmipyöräisissä pyörissä on kaksi pyörää joko edessä tai takana. Jos paripyörä on edessä, on ajajan helpompi arvioida pyörän vaatima tila. Jos taas edessä on vain yksi pyörä, voi polkupyörä olla helpommin ohjattava.

Kolmipyörä PF Mobility Stabilo Kuva: Apuväline Avux

Kolmipyörä PF Mobility Stabilo Kuva: Apuväline Avux

Ennen hankintaa on hyvä päästä kokeilemaan, mikä malli on itselle sopivin. Kolmipyöriä voi olla lainattavissa kunnan apuvälineyksiköissä, joten sieltä kannattaa aloittaa tiedustelu. Kehitysvammaisten tukiliiton Malike vuokraa liikkumisen apuvälineitä vaikeavammaisille lapsille ja aikuisille. Sieltä voisi myös kysyä kolmipyörää koekäyttöön, tosin tällä hetkellä heillä on tarjolla kolmipyöräisistä vain sähköavusteinen Helkama E-Trike. Kolmipyöriä saattaa olla myös apuvälinealan liikkeissä ja joissakin suuremmissa polkupyöräliikkeissä.

Kolmipyöriä:
Helkama 
Monark 
Solifer 
Van Raam

Video: Helkama E-Trike (sähköavusteinen kolmipyörä)

Hankinta
Kaksipyöräisiä ja tavanomaisia kolmipyöräisiä polkupyöriä ei pääsääntöisesti myönnetä apuvälineinä, mutta linjaukset voivat vaihdella eri sairaanhoitopiirien alueilla. Joillakin alueilla on kolmipyöräkin mahdollista saada lainaan, kuten myös apupyörät aikuisten pyörään, mikäli polkupyörä on välttämätön, pääsääntöinen liikkumisen apuväline arjen toimintojen kannalta.  Asiaa voi tiedustella esim. terveyskeskuksen apuvälineyksiköstä. Jos asiaan suhtaudutaan kielteisesti, kannattaa pyytää nähtäväksi apuvälineiden luovutusperusteet (tai apuvälineiden saatavuusperusteet). Jos kielteinen päätös ei ole linjassa niiden kanssa, on päätös pyydettävä kirjallisena. Vain kirjallisista päätöksistä on mahdollista valittaa.

Matalarunkopyörä ja kolmipyörä maksavat enemmän kuin tavallinen polkupyörä. Soliferin mallit näyttävät olevan tällä hetkellä halvimpia, mutta nettisivuilta ei selviä esim. niiden paino. Erikoispyörien, kuten tavallistenkin pyörien hintaan vaikuttaa osien laadun lisäksi mm. vaihteiden määrä. Pyörän vakaus, helppo käsiteltävyys ja keveys ovat tietenkin käyttäjälle erityisen tärkeitä. Kolmipyörissäkin on matalarunkoisia malleja, jonka lisäksi niihin voi saada erikoisvarusteita käyttäjän tarpeiden mukaan. Kuten jo edellä tuli esiin, pyöriä saa myös sähköavusteisina.

Erikoispyörän hankinnassa voi painaa myös pyörän jälleenmyyntiarvo, erityisesti, jos pyörän oletettu käyttöaika arvioidaan olevan lyhyt. Pyöriä voi siis hankkia myös käytettyinä ja netistä niitä kannattaa etsiä hakusanoilla ”matalarunkopyörä” ja ”aikuisten kolmipyörä”. Ainakin itse haluaisin koeajaa käyttööni tulevan pyörän ennen ostopäätöstä.

Sähköavusteiset pyörät
tällä kertaa ei tästä aiheesta enempää, mutta esim. Pyöräilykuntien verkosto ry:n sivuilta löytyy 7 syytä sähköpyöräillä. Tämän vuoden  pyöräilyviikon teemana onkin sähköavusteinen pyöräily – Aina myötätuulessa.

Pyöräilykypärä päähän ja polkemaan!

Kristina