Nostoavustimella nojatuolista ylös

Nojatuolista nouseminen seisomaan voi olla vanhalle ihmiselle itsenäisesti vaikeaa tai jopa mahdotonta. Pahimmillaan joutuu odottamaan pitkän aikaa sitä, että joku tulee avustamaan ylös nousemisessa. Useimmat meistä ovat nähneet mainoksen moottoroidusta sängystä, jossa voi laskea ja nostaa sängyn päätyä haluamaansa asentoon. Sänkyjen lisäksi on olemassa myös moottoroituja nojatuoleja ja sohvia, joissa istuinosa nousee ylös, jolloin niistä on helpompi nousta seisomaan.

Nousuaputuoli Kippis. Kuva: Ettonet Oy

Nousuaputuoli Kippis. Kuva: Ettonet Oy.

Ettonetin Kippis nousuaputuoli on varustettu sähkökäyttöisellä selkänojan kallistuksella. Tuolin istuinosaa voi myös kallistaa ja nostaa korkeammalle, jolloin nouseminen tai istuutuminen on helpompaa. Valikoimista löytyy myös kahden hengen Nostava sohva, jossa sähköllä toimiva mekanismi nostaa ja kallistaa istuintyynyä samaan tapaan kuin nojatuolissa. Mekanismin puolen sohvassa voi päättää itse, jos sen tilaa yrityksen verkkosivujen kautta.

Nostava sohva. Kuva: Ettonet Oy.

Nostava sohva. Kuva: Ettonet Oy.

Tessa ja Martta seniorituoleissa nostoavustin -toiminto kallistaa ja nostaa tuolia, jolloin tuoleista on helpompi nousta. Langallisella kaukosäätimellä voi myös nostaa jalkatuen ylös ja kallistaa selkänojaa. Oiva nojatuolissa on samat ominaisuudet, mutta säädin on integroitu tuolin käsinojaan. Nämä tuolit löytyvät monien huonekaluliikkeiden valikoimista, lähimmän myyjäliikkeen löydät hakemalla tietoa tuolin nimellä.

Armi aktiivituolissa nousemista avustavana moottorina toimii tuolissa istuja. Kuva: TamErgo Oy.

Armi aktiivituolin mekanismi auttaa ylös nousemisessa. Kuva: TamErgo Oy.

Armi Aktiivituolissa nousemista avustavana moottorina toimii tuolissa istuja. Ilman sähköä toimivan tuolin sijoittamisessa ei siis tarvitse huomioida sähköpistokkeiden sijaintia. Tuolin kallistuva istuinosa ja käsinojissa oleva mekaniikka ohjaavat hyödyntämään seisomaan nousussa jalkojen, yläraajojen ja vartalon lihaksia. Tuolilla on jälleenmyyjiä ympäri maata, mutta se on mahdollista tilata myös suoraan valmistajan palvelupisteestä. Tällöin tuolin korkeus voidaan mitoittaa tismalleen istujan pituuden mukaan.

Jos moottoroidun nojatuolin hinta huimaa tai tuolista seisomaan nousemiseen liittyvä hankaluus on väliaikaista esimerkiksi leikkauksen jälkeen, voi oman kunnan apuvälineyksiköstä tiedustella lainaan tuolinjalkojen korotuksia. Yksi vaihtoehto on hankkia korotustyyny tai laittaa pyllyn alle tavallinen tyyny.

Myös seisomaan nousemisen tekniikka kannattaa tarkistaa. Nousemista helpottaa kun siirtyy istumaan lähemmäksi tuolin reunaa niin, että jalat ovat tukevasti alustalla ja ennen kuin lähtee nousemaan ylös, kallistaa vartaloa reilusti eteen. Säännöllinen voimaharjoittelu esimerkiksi kuntosalilla parantaa tai ainakin pitää ennallaan jalkojen lihasvoiman, jolloin tuolista nouseminenkin sujuu helpommin.

Nyt siis peffa ylös tuolista ja ulos nauttimaan kesäisestä luonnosta!

Jaana