Esittelyssä Memoera: pelejä ja tehtäviä muistisairaille henkilöille

Keväällä markkinoille on tullut muistisairaille henkilöille suunniteltu Memoera-laite, joka sisältää erilaisia pelejä ja tehtäviä. Laitteen saa 14 vuorokaudeksi koekäyttöön maksutta, joten tilasin sen itselleni tutustuttavaksi.

Käyttäjän ei tarvitse tehdä laitteeseen mitään asetuksia tai säätöjä kun käyttää laitetta ensimmäistä kertaa. Laitteen päivitykset tapahtuvat myös automaattisesti. Laite toimii akulla. Akun latausta varten oleva virtajohto on laitteessa kiinni, käyttäjän tehtäväksi jää sen laittaminen pistorasiaan. Erilaisia pelejä ja tehtäviä ovat mm. tietovisa, sanojen kokoaminen tavuista, laskutehtävät sekä kellonaikoihin ja havaitsemiseen liittyvät tehtävät.

Suojakuoren kanssa laite on tietosanakirjan kokoinen. Suojakuoren avulla laitteen voi kallistaa haluamaansa kulmaan. Pelin valitsemisen jälkeen havainnollistetaan se, mitä pelissä on tarkoitus tehdä. Pelaaminen tapahtuu kosketusnäytöllä. Pelistä toiseen siirrytään oikeassa laidassa olevilla nuolinäppäimillä.

Memoera on suojakuoren kanssa tietosanakirjan kokoinen. Suojakuori mahdollistaa laitteen kallistamisen haluttuun kulmaan. Pelin valitsemisen jälkeen havainnollistetaan se, mitä pelissä on tarkoitus tehdä. Pelaaminen tapahtuu kosketusnäytöllä. Pelistä toiseen siirrytään oikeassa laidassa olevilla nuolinäppäimillä.

Yksinkertaisen laitteen käyttäminen saattaa onnistua lievästi muistisairaalta henkilöltä itsenäisesti, mutta porukalla pelaaminen saattaa olla monelle mieluisampaa. Jos vuorotellen pelatessa haluaa laskea pisteitä, joutuu turvautumaan kynään ja paperiin, sillä laitteen pistelaskuri vaatii nollautuakseen 30 minuutin tauon pelaamisessa.

Vuokralaitteen kuukausihinta on 35 euroa, sopimukseen ei liity mitään määräaikoja tai minimikäyttöaikoja. Jos laite kiinnostaa, niin sen voi ainakin tällä hetkellä tilata maksutta koekäyttöön, jolloin pääsee tutustumaan laitteeseen itse. Mikäli koekäytön jälkeen toteaa, että laite ei vastaa omia odotuksia, joutuu palautuspostikulut maksamaan itse.