Liisan kauppareissu – Apuvälineitä muistisairaan arkeen, osa 2

Tämä on jatkokertomuksen toinen osa, jossa on lähdetty mukaan Liisan kauppareissulle. Liisa on 82-vuotias leski, joka asuu yksin omassa kerrostaloasunnossaan. Hän on fyysisesti hyväkuntoinen, mutta muistisairaus aiheuttaa nykyään pieniä ongelmia. Jatkokertomuksen jokaisen osan lopussa kerron lyhyesti tuotteista, joista voisi olla hyötyä vastaavissa tilanteissa. Jatkokertomuksen ensimmäinen osa löytyy täältä.

2. osa: Liisa ei vastaa

Annukka, Liisan tytär huolestuu:
Kello on vähän yli kahdeksan aamulla ja yritän soittaa äidille tavanomaisen aamupuhelun, mutta puhelin vain hälyttää, muttei siihen vastata. Äiti taitaa olla vessassa, yritän hetken päästä uudelleen. Puolen tunnin päästä yritän jälleen soittaa ja sama juttu: puhelin hälyttää, hälyttää, hälyttää… Nyt alan jo hätääntyä: onko tapahtunut jotain? En millään pääse nopeasti paikan päälle, kun välimatkaa on satoja kilometrejä. Soitan kunnan kotihoitoon ja kerron huoleni. Työntekijä käy äidillä yleensä vasta iltapäivällä, mutta nyt viestini välitetään hänelle ja paikalla pyritään käymään nopeasti. Itse yritän vielä soittaa äidille uudestaan ja uudestaan. Töistä ei tule mitään.

Tiina, kodinhoitaja:
Liisan tytär oli soittanut toimistoon ennen yhdeksää ja oli huolissaan äidistään, joka ei vastaa puhelimeen. Viesti välitettiin minulle ja onneksi minulla on Liisan asuintalossa muitakin asiakkaita, joten pääsen jo kymmenen aikaan käymään Liisan luona. Hänen muistinsa on heikentynyt, mutta vielä on pärjätty yhdellä päivittäisellä käynnillä. Silloin on lämmitetty yhdessä ruoka ja huolehdittu päivälääkkeiden otosta. Aamulääkkeet on aina laitettu valmiiksi ruokapöydälle lapun kanssa ja se on toiminut. Liisa on ainakin vielä osannut itse keittää kahvia ja ottaa jääkaapista syötävää.
Ei ole Liisa kotona, mutta vaikuttaa siltä, että hän on kuitenkin ollut yön sängyssään ja ottanut aamupalaa ja lääkkeet. Soitan sovitusti Liisan tyttärelle, Annukalle. Olemme joskus tavanneetkin Liisan luona, joten on helppo jutella tutulle. Kerron tilanteen ja tietenkin on helpotus, että Liisa vaikuttaisi ainakin olevan elossa. Seuraava huoli on sitten se, missä Liisa nyt on?

Annukka:
Kymmenen aikaan kodinhoitaja vihdoin soittaa: äiti ei ole kotona, takki ja ulkokengät sekä kassi ovat poissa. Hän on siis lähtenyt johonkin. Tietenkin äiti voisi olla kävelyllä tai kyläilemässä, mutta hän on kyllä lähtenyt liikkeelle todella aikaisin. Muistelen hänen tuttaviaan ja lupaan soittaa heille sekä lähikauppaan. Vaikka äiti on todennäköisesti ollut kadoksissa vasta pari tuntia, päätämme äidin muistisairauden vuoksi ilmoittaa asiasta viranomaisille. Tiina välittää tiedon poliisille ja työkavereilleen, jotta nämä osaavat liikkuessaan tarkkailla, jos äiti tulee jossain vastaan.

Tiina:
Kahdentoista jälkeen menen Kaukon luokse. Hän asuu Liisan kanssa samassa talossa, viereisessä rapussa. Kauko on herännyt tavalliseen tapaansa anivarhain ja ollut pienellä lenkillä rollaattorinsa kanssa jo seitsemän aikaan. Kauko kertoo, että Liisa oli tullut kävelytiellä vastaan ja tervehtinyt. Kaukoa ihmetytti, mihin Liisa oli matkalla näin aikaisin. Kun Kauko välillä istahti rollaattorinsa päälle levähtämään, hän seurasi Liisan menoa. Liisa oli seisahtanut risteyksessä, mutta jatkanut sitten suoraan eteenpäin mäen yli. Kauko sanoi miettineensä, mahtoiko Liisa olla menossa Koskelaan, sinne vanhaan kotitaloonsa. Totesimme molemmat, että on sinne kyllä aika pitkä matka.
Pyydän Kaukolta anteeksi, että nyt minun on soitettava pari puhelua. Menen toiseen huoneeseen ja soitan Kaukon kertomuksen ensin Annukalle, sitten työpaikalle ja poliisille. Annukka on jo lähtenyt matkalle tännepäin ja on viimeistään tunnin päästä perillä. Hän lupaa ajaa Koskelan kautta. Työkavereilla ei ole käyntejä Koskelan suunnalla ja poliisi on hälytystehtävissä toisella puolen piiriä, mutta lupaavat sieltä irtautuessaan lähteä etsimään. Minun on jatkettava työtäni.

 

Doro MemoryPlus 319i isonäppäiminen pöytäpuhelin

Doro MemoryPlus 319i isonäppäiminen pöytäpuhelin

Liisa ei ole huolinut käyttöönsä kännykkää. Hänellä on kotonaan Doron isonäppäiminen puhelin, jossa on neljä kuvallista pikavalintapainiketta. Näillä hän voi helposti soittaa tyttärelleen Annukalle, omalle veljelleen sekä kahdelle ystävälleen. Tytär hankki puhelimeen GSM-sovittimen jo pari vuotta sitten, kun havaitsi lankapuhelimen kulujen olevan kohtuuttoman suuret. Näin Liisa voi soittaa vanhalla, tutulla pöytäpuhelimellaan puhelunsa matkapuhelinverkon kautta.

GSM-sovittimeen asetetaan matkapuhelinliittymän SIM-kortti, kytketään lankapuhelin laitteeseen, pistetään sovittimen sähköpistoke pistorasiaan ja puhelin toimii aivan tavallisesti. Jos soitetaan oman alueen lankaliittymiin, on eteen kuitenkin muistettava valita suuntanumero samoin kuin matkapuhelimella soitettaessa. Vaikka laite maksoikin yli 100 euroa, oli hankinta kannattava, sillä puhelinlaskut pienenivät noin kolmasosaan entisestä. GSM-sovittimia myyvät esim. Coline ja Webhill.

Kun Liisa ei vastannut puhelimeen, oli tyttären ensimmäinen huoli luonnollisesti se, että äiti on saanut sairauskohtauksen eikä ole pystynyt painamaan ranteessaan olevaa turvapuhelimen hälytyspainiketta. Liisan kotonaolon voisi tarkistaa etäältäkin esim. web-kameralla. Kamera välittää kuvan internetyhteyden kautta vastaanottajan tietokoneelle tai älypuhelimeen. Tarkoitukseen sopivia kameroita löytyy esim. Verkkokauppa.com:n valikoimista. Kameran käytölle on oltava tarkkailtavan henkilön lupa ja hänen on myös kyettävä ymmärtämään kameran tarkoitus ja läsnäolo. Voidaan esimerkiksi sopia, että kameraa saa käyttää vain tilanteissa, jolloin henkilö ei vastaa puhelimeensa tavanomaisena valveillaoloaikanaan (vaikkapa klo 8-21) tunnin sisällä. Jatkuva seuranta ei ole oikeutettua.

Erilaisia web-kameroita

Erilaisia web-kameroita

Pienessä asunnossa voi riittää yksi kääntyvä, kauko-ohjattava kamera, jotta voidaan nähdä koko tila. Suuressa huoneistossa voidaan tarvitaan kamera joka huoneeseen. Kamerassa voi olla myös kaksisuuntainen puheyhteys, jolloin sen kautta voidaan yrittää ottaa yhteyttä asukkaaseen. Kameran toiminnasta esimerkkinä englanninkielinen D-Link DCS-5222L -IP-kameran esittelyvideo: klikkaa tästä.

Tarina jatkuu parin viikon päästä: Matka on pitkä ja Liisa väsyy.