Esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisut tutuksi käytännössä

Oletko kaatunut kotona tai meinannut kaatua esimerkiksi suihkussa? Oletko miettinyt miten iäkkään läheisen kotia saisi muutettua turvallisemmaksi? Haluaisitko tutustua käytännössä arjen toimintoja helpottavaan tuotteeseen, jonka olet nähnyt lehdessä tai netissä?

Suomessa on puolen kymmentä näyttelytilaa tai malliasuntoa, joissa voi tutustua esteettömän ja turvallisen asumiseen ratkaisuihin sekä erilaisiin apuvälineisiin ja teknologiatuotteisiin. Näyttelyissä on mahdollisuus perehtyä kodin eri tilojen ratkaisuihin eli niistä löytyy keittiö, makuuhuone, kylpyhuone ja WC-tilat. Suuremmista näyttelyistä löytyy myös olohuone. Apuvälineiden ja teknologisten ratkaisujen määrä vaihtelee näyttelystä toiseen ja samassakin näyttelyssä esiteltävien ratkaisujen määrä vaihtelee eri aikoina. Näyttelyn aukioloajat ja käytännöt miten näyttelyyn on mahdollista tutustua, kannattaa varmistaa ennen vierailua.

Turun ammattikorkeakoulun yhteydessä toimii Neuvontakeskus Kunnonkoti. Esillä on mm. materiaaleja, kiintokalusteita, huonekaluja, hyvinvointiteknologiaa ja apuvälineitä. Näyttelystä löytyy myös tila, jossa esitellään siirtymiseen, nostamiseen ja liikkumiseen liittyviä ratkaisuja. Itsenäinen tutustuminen näyttelyyn on maksutonta. Ryhmälle tilaan voi varata maksullisen esittelykierroksen. Kunnonkodissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Niistä löytyy tietoa Kunnonkodin verkkosivulta.

Säädettävät keittiökalusteet mahdollistavat itsenäisen toimimisen myös pyörätuolista käsin. Kuva: Kunnonkoti.

Säädettävät keittiökalusteet mahdollistavat itsenäisen toimimisen myös pyörätuolista käsin. Kuva: Kunnonkoti.

Toimiva koti DoMedi on Helsingissä toimiva informaatiokeskus ja myyntinäyttely. Näyttelyssä olevia tuotteita ja ratkaisuja voi kokeilla. Lisätietoja voi kysyä henkilöstöltä. DoMedista voi ostaa esillä olevia ratkaisuja. Sieltä voi myös tilata maksullisen kodin turvallisuuskartoituksen tai kiinteistön esteettömyyskartoituksen. Palvelut ovat tilattavissa pääkaupunkiseudulle ja niistä asiakas saa kirjallisen raportin.

Toimiva koti Domedissa on esillä mm. kevythissi.

Toimiva koti DoMedissa on esillä mm. kevythissi.

Oulun ammattikorkeakoulun yhteydessä toimii Mahdollistava koti. Kodin tilat on suunniteltu niin, että erityisratkaisuja tarvitsevat henkilöt vammasta tai sairaudesta riippumatta pystyvät kokeilemaan itsenäistä selviämistä arjen askareissa. Mahdollistavassa kodissa on esillä myös rakentamisen ja sisustamisen ratkaisuja, joissa on hyödynnetty uusinta teknologiaa. Mahdollistavaan kotiin voi tutustua tilaamalla itselle tai ryhmälle maksullisen esittelyajan.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Älykoti on Jyväskylän maalaiskunnan vanhassa kunnantalossa. Älykoti välittää tietoa turvallisesta ja esteettömästä asumisesta. Maksullisia esittelyitä järjestetään pääasiassa pienryhmille.

Älykodissa on esillä monenlaista kodintekniikkaa. Kuva: Älykoti.

Älykodissa on esillä monenlaista kodintekniikkaa. Kuva: Älykoti.

Turvalliseen asumiseen voi tutustua myös virtuaalisesti. Muistiliiton Turvallisuustietopankista löytyy tietoa turvallisuutta parantavista ratkaisuista ja apuvälineistä. Sivustolla on myös erilaisia tarkistuslistoja, joiden avulla voi arvioida kodin ja pihapiirin turvallisuutta. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan tuottamalla Turvallinen koti sivustolla voi tutustua siihen millaisilla toimilla voi parantaa oman kodin turvallisuutta.

Pienillä ja kohtuuhintaisilla muutoksilla voi parantaa merkittävästi oman kodin turvallisuutta. Turvallista syksyä!

Jaana