Esittelyssä PPO SmartSole® -paikannettavat kengänpohjalliset

Mummi tykkää kulkea kaupungilla. Joskus kuitenkin väsähtää liikaa ja silloin muistikin alkaa temppuilla. Koti meinaa joutua hukkaan; ei ole ihan varmuutta sen sijainnista. Mummi saattaa suunnata vanhalle asuinalueelle, josta on muuttanut nykyiseen paikkaan jo yli 20 vuotta sitten.

Setä on innokas lenkkeilijä. Jalat vievät vanhoja tuttuja reittejä, mutta joskus tulee ongelmia: pahus, kun ovat rakentaneet uusia taloja ja teitä! Enää ei ole samoja maamerkkejä, joita vuosikymmenet on tottunut katsomaan. Missä se Mattilan punainen navetta ja AIV-torni nyt oikein ovat?

Tuttu tilannen monelle: läheinen uskoo osaavansa kulkea, eikä koe tarvitsevansa mitään apuvälineitä. Suuttuu, jos epäillään, ettei muka osaisi takaisin kotiin. Jos sitten huolisikin paikannuslaitteen tai edes kännykän, niin muistaisiko ottaa mukaansa?

Yleensä ihmiset ottavat ulos lähtiessään kengät jalkaansa, vaikka takki ja avaimet unohtuisivat. PPO-Elektroniikka on juuri tuonut myyntiin kengänpohjalliset, joissa on paikannuslaite. Ne, voisivat olla sopivat ratkaisu monelle, edellyttäen, että esillä käyttöä varten on vain yhdet kengät. Muistisairas henkilö ei tarvitse erillistä laitetta ja hänellä on vapaus liikkua. Läheisen huoli helpottuu, kun voi seurata kulkijan liikkumista tai tarkistaa sijainnin tarpeen tullen.

PPO Smartsole® paikannettavat kengänpohjalliset

PPO Smartsole® -paikannettavat kengänpohjalliset ovat helppokäyttöiset, mutta kuten muutkin paikannuslaitteet, on jonkun huolehdittava akun lataamisesta. Vaikka akku voikin toimia normaalikäytössä pari päivää, on suositeltavaa ladata se päivittäin. Paikannuslaite on vain toisessa pohjallisessa ja se ladataan langattomasti latausalustan päällä. Täyteen latautuminen vie noin 4 tuntia. Pohjalliset on varustettu sisäänrakennetulla liiketunnistimella. Kun paikannuslaite ei liiku viiteen minuuttiin, se menee lepotilaan säästääkseen virtaa. Se herää jälleen toimimaan, kun liike alkaa.

Akku latauksessa

Käyttäjän reittiä on helppo seurata paikannuspalvelusta internetin kautta niin tietokoneella, tabletilla kuin älykännykälläkin. Laitteille ei siis tarvitse ladata mitään sovellusta. Palvelu on suomenkielinen (valittavissa myös muita kieliä) ja siihen kirjaudutaan omilla tunnuksilla, joten kuka tahansa ei pääse tietoja näkemään.

Kuljettu reitti näkyy karttapohjassa keltaisella.

Palvelussa on mahdollista tarkastella käyttäjän liikkumista myös takautuvasti. Siinä voidaan myös määrittää maantieteelliset rajat, joiden ylittämisestä laite lähettää seuraajalle hälytyksen puhelimeen tai sähköpostiin. Ilmoituksia voi saada myös akun alhaisesta lataustasosta, liikkumattomuudesta, liikkeelle lähdöstä tai nopeuden ylityksestä (saa esim. tiedon, jos kävelylenkiltä onkin siirrytty bussin kyytiin).

Lähelle zoomatussa karttakuvassa yllä voidaan jopa nähdä reittini Tampereen kauppahallissa, joka on yksikerroksinen rakennus. Yleensä rakennusten sisältä ei saada näin tarkkaa reittiä, eikä tietenkään tietoa, missä kerroksessa henkilö on. Usein paikannustieto loppuu jo rakennuksen ovelle.

Kaikki paikannuslaitteet välittävät paikkatiedot tarkimmin avoimessa maastossa. Kaupungissa korkeat rakennukset aiheuttavat signaalin heijastumia ja valitettavasti välillä virheellisiä paikkatietoja. Kun paikannus tehdään tihein aikavälein, eivät muutamat väärät paikkatiedot kuitenkaan haittaa, ja kulkijan reitin saa selville.

Ja sitten hinta: PPO Smartsole® pohjalliset maksavat 475 €, jonka lisäksi paikannuspalvelun käytöstä peritään 29 €/kk. Tekninen tuki kuuluu palvelun hintaan, ja tarvittaessa saa myös apua valvontatoimintojen määrittelyissä.

Tiedustelut: PPO-Elektroniikka Oy